آب «لبو» به حل مشکل اکسیژن‌رسانی کوه‌نوردان کمک می‌کند !

بررسی‌ها نشان داده است که نیترات موجود در آب چغندر می‌تواند به کوه‌نوردان کمک کند تا با مشکلات کاهش فشار هوا در کوهستان مقابله کنند !

افرادی که کوه‌نوردی می‌کنند غالبا با مشکلاتی از جمله ارتفاع‌زدگی که بر اثر کاهش فشار هوا اتفاق می‌افتد، روبرو هستند. ارتفاع‌زدگی باعث می‌شود که بدن اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نکند.

این که افراد چگونه با کاهش فشار هوا در ارتفاع مقابله می‌کنند بستگی به بدن آنها دارد. با این حال بهترین راه برای مقابله با این مشکل عادت کردن به شرایط کمبود فشار هوا است. برای این کار باید مدت زمانی را در ارتفاع زیاد گذارند تا بدن به این شرایط عادت کند. استفاده از بعضی مواد طبیعی می‌تواند به سریع‌تر عادت کردن به شرایط کمبود فشار هوا کمک کند. آب چغندر یکی از این مواد است.

گروهی از محققان نروژی و سوئدی مطالعات خود بررسی کردند که چگونه نیترات موجود در آب چغندر می‌تواند به بهتر عادت کردن بدن یک کوه‌نورد به کمبود فشار هوا در کوه‌های کشور نپال کمک کند. در صورتی که بدن خوب به شرایط عادت کند، رگ‌های خونی می‌توانند میزان اکسیژن کافی را به تمامی بدن برسانند. رگ‌های خونی نرمال بر اساس میزان تولید نیتریک اکسید (NO) کار می‌کنند.

افراد سالم در سطح دنیا به راحتی می‌توانند NO لازم را تولید کنند، اما در ارتفاع بالا این مساله کمی چالش برانگیز می‌شود، زیرا تولید NO نیاز به اکسیژن دارد. خوردن موادی که نیترات زیادی دارند باعث می‌شود که بدن بتواند راحت‌تر NO تولید کند.

مطالعات پیشین نشان داده بود که رگ‌های خونی در ارتفاع منقبض می‌شوند. محققان بررسی کردند که نوشیدن آب چغندر چه تاثیری بر کارایی رگ‌های خونی کوه‌نوردان دارد. بررسی‌ها نشان داد افرادی که آب چغندر حاوی نیترات مصرف کردند، رگ‌های خونی‌شان از حالت انقباض خارج می‌شود و به حالت عادی باز می‌گردد.


منبع:‌ شفقنا