تهدید ساکنین پای قله «اورست» با گسترش حوضچه‌های آب در یخچال‌های طبیعی !



به اعتقاد محققان از زمانی که سطح بالایی یخچال ها به دلیل افزایش دمای جهانی در حال ذوب شدن است، یخ موجود در قسمت های تحتانی یخچال ها نیز در حال کاهش است و در نتیجه اندازه این یخچال ها هر روز کوچکتر می شود. چندین محقق دیگر که در زمینه یخچال های پوشیده از خس و خاک تخصص دارند نیز متوجه این تغییرات در هیمالیا شده اند.

لیندزی نیکولسون یکی از این محققان از دانشگاه اینسبروک معتقد است: با پایین آمدن سطح یخچال ها، امکان خروج و سرریز آب از یخرفت های بزرگ حاشیه یخچال، از بین می رود. جریان آبی که در سراسر یخرفت های انتهایی یخچال شکل می گیرد، زمینه تشکیل حوضچه های آب را فراهم می کند و به نظر می رسد دریاچه هایی که به سرعت به هم می پیوندند، با حوضچه های مذکور ارتباط دارند. موضوع نگران کننده این است که اگر فرآیند مذکور ادامه یابد، به زودی در محل دره پایین دست یخچال که یک منطقه بسیار شلوغ و مسکونی است، یک دریاچه جدید شکل خواهد گرفت.

در سال 1985 دریاچه دیگ تشو واقع در یخچال خومبو طغیان کرد و یک نیروگاه برق و سایر زیرساخت های موجود در پایین دست را از بین برد.
بر اساس برنامه محیط زیست سازمان ملل، در طول قرن گذشته در نپال، پاکستان، بوتان و چین حداقل 35 مورد طغیان دریاچه های یخی گزارش شده است.

بر اساس اطلاعات موجود، در گذشته نیز مواردی از توسعه و شکل گیری دریاچه ها در یخچال خومبو گزارش شده است؛ اما به اعتقاد محققان، افزایش دمای جهانی و تسریع فرآیند ذوب یخ ها موجب نگرانی شده است. کامرون واتسون، یکی از محققان دانشگاه لیدز در این رابطه می گوید: با پایین تر رفتن سطح دریاچه، اتصال آن به یخچال خومبو ضعیف تر می شود، این وضعیت به معنی دشوارتر شدن صعود کوهنوردان از این یخچال است.
با وجود این که برخی از اعضای جامعه شرپا که ساکن دره خومبو هستند از این وضعیت اظهار نگرانی کردند، برخی دیگر می گویند که اصلا نگران نیستند. انج کامی شرپا، رییس گروه شرپا که به عنوان پزشک یخچال شناخته می شوند و کار مسیریابی کوهنوردان را انجام می دهند، در این رابطه می گوید: ما گاه و بیگاه گزارش های هشدار دهنده ای را در باره یخچال می شنویم. یخچال ها می آیند و می روند اما تا زمانی که خدایان کوه ها از ما راضی هستند، چیزی برای ترسیدن وجود ندارد.

منبع: ایرنا