هوای خیلی تمیز، بلندترین ارتفاعات دنیا، دریاچهها و رودخانهها و درههای معروف تنها جاذبههای این منطقه نیست. زندگی ساده و سنتی بودائیهای تبت یکی از اصلیترین دلایل سفر به اینجاست. وقتی خاطرات کسایی که به تبت رفتن رو بشنوید، میبینید که بخش بزرگش در مورد مردم آن سرزمین است که چطور با سادهترین امکانات در سختترین شرایط آب و هوایی زندگی میکنند.
این کشور و مخصوصاً شهر لهاسا از بزرگترین مراکز مذهبی پیروان بودا و عبادتگاهها و بتکدههای عظیم آن زیارتگاه بزرگ بودائیان جهان است و شخص دالایی لاما یک قدرت مذهبی و سیاسی است که در میان قوم مغول و مردم چین و هند و دیگر کشورهای بودائی احترام فراوانی دارد.
جشنواره «داما» و جشنواره «ماست خوری» نیز از دیگر جاذبههای گردشگری تبت به شمار میروند. فصول بهار و تابستان، بهترین زمان برای سفر به منطقه تبت است که همواره یکی از مقاصد برتر گردشگری چین بوده و بیشتر نیروی کار آن نیز در این صنعت و یا صنایع مرتبط به کار اشتغال دارند. منطقهی تبت سرزمین مقدس بودائیان بوده و با میزبانی از بیش از پنج میلیون گردشگر در سال 2013 مقصد نخست گردشگری چین لقب گرفته است.
کمپ اصلی قله اورست، یکی از شناخته شده ترین و محبوبترین مسیرهای کوهپیمایی در دنیاست. این مسیر از روستای پاکدینگ بالا شروع شده و با دنبال کردن مسیر رودخانه دود (Dudh Kosi) به روستای نامچه بازار میرسد. نامچه بازار یک روستای شلوغ و پرتردد است، نقطه اتصال تیمهای اکسپدیشن و شرپاهای محلی، محلی برای خرید تجهیزات کوهنوردی و سوغات محلی، و درنهایت محلی برای استراحت دلچسب همراه با غذاهای خوشمزه است.
در تمام طول این بخش از مسیر، روستاها در میان جنگلهای رودودُندِرون(Rhododendron) پراکندهشدهاند. در اواسط و اواخر فصل بهار (اردیبهشت)، این جنگلها پر از گل هستند و مناظر فوقالعاده دیدنی و کمنظیری به وجود میآورند.
کوهپیمایی تا کمپ اصلی اورست، فرصت مشاهده قلل متعددی را فراهم میکند. قلل متعدد هشت و هفت هزار متری از نزدیک قابلرؤیت هستند. ازجمله مهمترین قلل مسیر: اورست (8848م)، لوتسه (8516م)، نوپتسه (7861م)، پوموری (7162م)، آمادابلام (6812م)، چوبو (6859م)، تامسرکو (6618م) و.... کمپ اصلی اورست در ارتفاع 5300 متری قرار دارد.
یامادروک یکی از زیباترین دریاچههای تبت است. آبهای این دریاچه آینهای است که تصاویر زیبای کوههای اطراف خود را بهوضوح نشان میدهد. نمای شگفتانگیز آب، کوه و آسمان گردشگران زیادی را به این منطقه میکشاند.
پوتالا در زبان سانسکریت به معنی "منزلگاه بودای آمرزندگی" است و از قرن هفتم میلادی به بعد، قصر زمستانی دالای لامای تبت بوده است. اینطور نقلشده که در قرن هفتم میلادی یکی از شاهان سلسله تانگ تصمیم گرفت برای پسر و عروسش قصری ۹ طبقه با هزاران اتاق برفراز تپهای سرخ بسازد و کاخ پوتالا اینگونه و با معماری و تزییناتی ویژه ساخته شد. اما این کاخ در جریان جنگهای مختلف بهشدت آسیب دید و بعدها تعمیر و بازسازی شد
قصر پوتالا نام صومعه مقدس بودائیان و اقامتگاه سابق دالایی لاما است که در شهر لهاسا در تبت قرار دارد. قصر پوتالا که در فهرست میراث جهانی سازمان «یونسکو» نیز به ثبت رسیده دارای بیش از هزار اتاق است. در قصر پوتالا بیش از بیست هزار مجسمه و آثار ارزشمند و بینظیر هنری قرار دارد. باوجود اینکه قصر پوتالا دارای یک هزار اتاق است، اما اتاقخواب شخصی دالایی لاما، تنها دارای مساحتی بهاندازه ۰٬۴۶۵ مترمربع بوده است.
کاخ پوتالا محل و اقامتگاه دائمی دالایی لاما بود، تا اینکه تنزین گیاتسو، ۱۴اُمین دالایی لاما و دالایی لامای کنونی، در پی اشغال نظامی تبت توسط جمهوری خلق چین و قیام ناموفق ۱۹۵۹ میلادی به هندوستان گریخت. هماکنون قصر پوتالا به «موزه دولتی چین» تبدیل شده و بیش از 20 هزار مجسمه و آثار ارزشمند و هنری به نمایش درآمده است. قصر پوتالا نامش را از کوه پوتالا که کوهی مقدس در آئین بودائی است، گرفته است. قبر هشت دالایی لاما در عمارت قصر سرخ این کاخ قرار دارد.
پوتالا مظهر بودائیسم تبتی و نقش مهم آن در اداره سنتی کشور تبت بوده است. این مجموعه بر فراز کوهستان سرخ در مرکز دره لهاسا و در ارتفاع ۳۷۰۰ متری از سطح زمین واقعشده است. قصر پوتالا از شاهکارهای مهم معماری تبتی است.
در روایات اساطیری آمده است در ازل دریاچهای وجود داشت که توسط کوههای پوشیده از جنگل احاطهشده بود. در این دریاچه ازلی، مار غولآسایی زندگی میکرد تا اینکه یک روز "مانجوشری" شمشیری عظیم برکشید و در یک حرکت سریع، بخشی از کوه را در قسمتی که امروزه به اسم "چبار" شناخته میشود، قطع کرد. آبهای خروشان دریاچه جاریشده و در پشت دره حاصلخیزی که امروزه آن را به اسم دره کاتماندو میشناسیم، تجمع کردند.
دره کاتماندو در دامنه کوه هیمالیا قرار دارد. بافت شهر کاتماندو شامل دو بخش است. مرکز شهری با معابد و بناهای یادبود و دیگری بخشی که بسیار قدیمی است و بناهای تاریخی بودائی در آن قرار دارد و به نظر میآید متعلق به قرن سوم قبل از میلاد باشد.
تینگری نام شهرستانی در تبت است. درههای بسیار زیبا و شگفتانگیزی در این شهرستان وجود دارد و از جنوب به محدوده هیمالیا و مرز اورست محدود میشود. «مالکو و «چو ایو» فرمانداران فعلی این بخش هستند. این شهرستان، یکی از 4 بخشی است که زیر نظر حفاظت از طبیعت ملی تبت قرار دارد.
سوایامبونات مجموعهای مذهبی برفراز تپهای در دره کاتماندو و غرب شهر است. معنی تبتی این لغت به معنای «درختان بلندمرتبه» است و از درختان بلندی که روی این تپه روییده شدهاند گرفته شده است. این مجموعه که به خاطر میمونهای مقدسی که در گوشه و کنار آن زندگی میکنند به معبد میمون نیز مشهور هست، این سایت در میان مراکز پرستش بودائیان، مقدسترین آنها شناخته میشود. سوایامبونات شامل یک استوپا یا گنبد بودائی، چندین مقبره و معبد (که تاریخچه برخی از آنها به عصر لیچاوی برمیگردد)، یک صومعه تبتی، موزه و کتابخانه است. بر روی گنبد آن چشم و ابروی بودا کشیده شده است و در اطراف مجموعه، مغازهها و خوابگاههای زیادی قرارگرفته است. برای رسیدن به این معبد دو راه وجود دارد. این مکان برای هندوها نیز مقدس است.
این معبد، بزرگترین و مقدسترین معبد هندویی خدای «شیوا» در جهان است. این معبد که در سواحل رود باگماتی در قسمت شرقی کاتماندو واقعشده است، قدیمیترین معبد هندوی کاتماندوست و در قرن پنجم تأسیسشده است. بخش اصلی این معبد در اثر تهاجمات قرن چهاردهم مغولها از بین رفت و معبد فعلی در قرن نوزدهم بناشده است. فستیوال شیواراتری که سالانه هزاران پیرو هندو را به خود جذب میکند در این معبد برگزار میشود. این معبد از سال 1979 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
این " گسترده حوزه معبد هندو " یک "مجموعه وسیع از معابد، تصاویر و کتیبههای مطرح در طول قرنها در امتداد سواحل رودخانه Bagmati مقدس است. این معبد یکی از 275 مکان مقدس سرزمین شیوا است.
بودانات یکی از مقدسترین سایتهای بودائی در کاتماندوست که در 11 کیلومتری شمال شرقی کاتمندو واقعشده و به کاستی مشهور است. استوپا یا گنبد بودائی این مجموعه، خط افق کاتماندو را به طرز زیبایی تحت تأثیر خود قرار داده است. این استوپا یکی از بزرگترین استوپاهای کرهای شکل جهان است. بودانات یکی از محبوبترین جاذبههای توریستی کاتماندو محسوب میشود. استوپا در مسیر تجاریای که از تبت به دره کاتماندو وارد میشود و از استوپای کوچکتر کاباهی یا بودای کوچک نیز عبور میکند قرار گرفته است. بودانات ثبت میراث جهانی یونسکو نیز هست.
منبع: دالاهو
دانلود سومین قسمت «کوهگشت»
موضوع: تداوم اکتشاف و پیمایش غار جوجار
دانلود دومین قسمت «کوهگشت»
موضوع: صعود تیمی به 31 قله مرتفع 31 استان کشور
دانلود اولین قسمت «کوهگشت»
موضوع:نصب بیرقهای عشق و ایثار
دانلود مجله تلویزیونی شماره 32
موضوع:ایرانگردی و جهانگردی ماجراجویانه
دانلود مجله تلویزیونی شماره 31
موضوع:کوهنوردی خانوادگی
دانلود مجله تلویزیونی شماره 30
موضوع: امید به زندگی / کوهنوردی و MS
دانلود مجله تلویزیونی شماره 29
موضوع: پروژه کوهنوردی «سیمرغ»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 28
موضوع: کوهنوردی فرهنگی در محرم
دانلود مجله تلویزیونی شماره 27
موضوع: پرواز در کوهستان
دانلود مجله تلویزیونی شماره 26
موضوع: حضور سنگنوردی در «المپیک»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 25
موضوع: اکتشاف مجدد در غار جوجار
دانلود مجله تلویزیونی شماره 24
موضوع: ورود سنگنوردی به «المپیک 2020»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 23
موضوع: سفرسبکبار و رایگان سواری
دانلود مجله تلویزیونی شماره 22
دو دیوارهنورد فرانسوی و «ابراهیم نوتاش»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 21
گفتوگو با «رضا شهلائی» فاتح «آناپورنا»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 20
با برگزیدگان «جشنواره صعودهای برتر»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 19
گفتوگو در رابطه با «عکاسی کوهستان»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 18
گفتوگو با استاد «سختباز» در مورد بقا در طبیعت
دانلود مجله تلویزیونی شماره 17
گفتوگو با «شریفیان مهر»و «دلنوا» / مهتابنوردی
دانلود مجله تلویزیونی شماره 16
گفتوگو با «پروانه کاظمی» و «پرستو ابریشمی»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 15
گفتوگو درباره «دوچرخهسواری کوهستان»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 14
گفتوگو با قهرمانان «دوی کوهستان»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 13
گفتوگو با «صادق آقاجانی»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 12
گفتوگو با «حسنگرامی»و«امیدآمحمدی»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 11
گفتوگو با «امیرجلوانی»در مورد درهنوردی
دانلود ارتباط زندهی تلویزیونی با
هیمالیانوردان ایرانی برای اولین بار
دانلود مجله تلویزیونی شماره 10
گفتوگو با «موحد سریعی» و «کریم»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 9
گفتوگو با «صالحی» و «ساوهای»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 8
گفتوگو با «عظیم قیچی ساز»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 7
گفتوگو با اسلکلاینرها؛ «آبایی» و «شریفی»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 6
گفتوگو با یخنوردان؛ «صفدریان» و «موسوی»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 5
یادمان «امین نیا» و گفتوگو با «نصرتاللهنوری»
دانلود بخش دوم مجله تلویزیونی شماره 4
گفتوگو در مورد اجلاس جهانی سنگنوردی
دانلود بخش اول مجله تلویزیونی شماره 4
گفتوگو با دکتر «مساعدیان»
دانلود مجله تلویزیونی شماره 3
گفتوگو با «علیرضا بلاغی»