«گذرگاه دیتلوف»
پس از ۶۱ سال از حادثه مرموز «گذرگاه دیتلوف» و به دلیل فشارهای عموم به دولت روسیه، بالاخره در روزهای گذشته دادگستری این کشور نظر خود را پیرامون علت این حادثه اعلام کرد: «بهمن!!»
نظری که به هیچ وجه راضی کننده افکار عمومی مردم نبوده است، چرا که پاسخ مناسبی برای هیچکدام از ابهامات پنهان این ماجرای مرموز نیست.
ماجرای«گذرگاه دیتلوف» چیست؟
۶۱ سال پیش... در ابتدای سال ۱۹۵۹، تیمی ده نفره از دانشجویان «انستیتو پلیتکنیک اورال» قصد اسکی در ارتفاعات شمالی کوههای اورال روسیه را داشتند ... مسافرانِ مرگ ... سفری بی بازگشت!
سرپرستی این تیم بر عهده «ایگور دیتلوف»۲۳ ساله بود... در روز ۲۷ ژانویه سفر در دل کوه آغاز شد و از این تیمِ متشکل از هشت مرد و دو زن، یکی از اعضای مردِ تیم «یوری یودین» به دلیل پارهای مشکلات جسمی از ادامه مسیر انصراف داد و به کمپ پایه بازگشت ... آخرین دیدار!... آخرین بازمانده!
بقیه اعضای تیم ادامه مسیر را با هدف نهایی عبور از گذرگاهی با نام بومیِ «کوهِ مرگ» ادامه دادند ...
روزها و روزها همه چیز خوب پیش میرفت تا در روز اول فوریه به ابتدای مسیرِ صعود واقع در دره ای جنگلی رسیدند... تجهیزات اضافی را انبار، و صعود از گذرگاه را آغاز کردند... هوای طوفانی و عدم وضوح دید، سببِ مسیریابی نادرست شد... پس در همانجا کمپ را برقرار کردند.
.
.
.
ده روز بعد...!
ده روز بعد... روزِ زمان بازگشت به ابتدای مسیر بود ... اما خبری نشد که نشد!
روز هجدهم بیخبری، هیئت کوهنوردی روسیه در جریان قرار گرفت و جستوجوها آغاز شد.
شش روز بعد؛ چادرها پیدا شدند. چادرهایی پاره شده از درون با چاقو!، تمامی پوشاک و تجهیزات دور و بر چادرها ریخته شده بود و ردپاهایی بدونِ کفش بر روی برف!...
با ۵۰۰ متر دنبال کردنِ ردپاها به منطقهای با پوشش درختی رسیدند ...از اینجا به بعد ردپاها زیر برف محو شده بودند. در همان ابتدای جنگل، بقایای آتش خاموش شده و پیکر بیجانِ دو نفر از آنها با تنها پوششِ لباس زیر پیدا شد.
چیزی که جلب توجه میکرد، شاخههای تا ارتفاعِ پنج متری شکسته شده بر روی درختان بود ... شاید قصد داشتند از چیزی فرار کنند و به بالای درخت بروند ... شاید از بالای درخت قصدِ نگاه کردن به چادرهای خود را داشتند و شاید و شاید و شاید...
از میانِ درختان تا چادرها، سه جسد دیگر هم پیدا شد... شاید برای بازگشت به چادرها در تلاش بوده اند!
اما چه چیزی سبب شده بود اینگونه، بدون پوشش، بدونِ کفش و حتی بدون فوتِ وقت برای کشیدن زیپِ چادرها و با پاره کردنِ آنها، از چادرها در میانِ کولاک خارج شوند؟! ...
نهایتاً علت مرگ این پنج نفر، افت شدید دمای بدن تشخیص داده شد.
اما هنوز چهار نفر دیگر پیدا نشده بودند.
دو ماه بعد... با جستوجوهای پیاپی، بالاخره جسد آن چهار نفر پیدا شد...کجا؟! چند متر دورتر از درخت اولیه و زیرِ چهار متر برف!!
این اجساد لباس مناسبتر، اما به طرز عجیبی به تن داشتند ... هر کدام لباس سوخته و پاره پاره شده دیگری را به دور خود پیچیده بود ...
به پیکر سه نفر از آنها ضربات سختی وارد شده بود... شکستگی شدید جمجمه، شکستگیهای وسیع در قفسه سینه .. نیرویی که سبب چنین صدماتی شده بود، قابل مقایسه با تصادف با ماشینی با شتابِ زیادبود! ... اما باز هم آن چه عجیب بود، هیچ زخم خارجی بر روی بدن حتی در ناحیه شکستگیها وجود نداشت!... نکته عجیب دیگر نبودِ زبان در دهان یکی از آنها بود...!
ابتدا باور داشتند که علت آن حمله حیوانات است، اما عدم وجود هیچ جراحتی، و یا حتی خونریزی از داخل، این گمانه را نیز نفی میکرد.
در تحقیقات اولیه؛ در مورد علل مرگ این کوهنوردان، حدس و گمانهزنیهایی زده میشد اما هر کدام به نحوی نقض میشد... مثلاً به قتل رسیدن توسط بومیان محل به دلیل ورود به اراضی ... اما عقلانی به نظر نمیرسید، چرا که هیچ اثری از زد و خورد روی بدنها و یا روی برفها وجود نداشت ... و به جز ردپای این نه نفر، هیچ ردپای دیگری در منطقه دیده نمیشد!
یا در اثر ریزش بهمن ... درگیری با حیوانات درنده ...وجودِ بیگانگان، یا آزمایشات پنهانی ارتش در آن منطقه و تصادفا مرگ نه نفر به دلیل مواد و فلزات موجود ... وجودِ میزان بالایی از مواد رادیواکتیو در تعدادی از لباسهای جانباختگان و پیدا کردنِ یک تکه فلز در کنار چادرها، گمانهزنیها را پیچیده و پیچیدهتر میکرد!
گفته میشود، در خلال آن شب چندین هاله نورانی در حالِ حرکت در آسمان، درست در بالای همان کوه توسط افرادی دیده و گزارش شده بود.
مرگهای اسرارآمیز و بدونِ جوابی که مجدداً در سال ۲۰۱۹ پرونده علل و ریشهیابی این ماجرای مرموز به جریان افتاد و البته با احتمال بالایی برای ریزش بهمن، تندباد و حوادثی از این دست... و همچنان ادامه دارد...!
و گذرگاهی که پس از آن، به یاد این تیم، و به نام سرپرست این تیم «گذرگاه دیتلوف» نام گرفت ... همچنین؛ کتابها، مقالات،
و موسیقیهای متعددی براساس این ماجرای مرموز نوشته و ساخته شدند.
منبع: «التیتودا»
برداشت و بازنشر با ذکر منبع و لینک: «کوهنوشت»
@koohnevesht