رئیس هیات کوهنوردی زاهدان ادامه داد: البته بیشترین مشکلات در مرحلهی نخست، عدم شناخت و معرفی کافی این ورزش از طریق رسانهها به مسئولین و عموم مردم است که آن را از دید مردم به عنوان یک برنامه پیکنیکی تلقی میکنند، اگر هر گونه سرمایهگذاری و پشتیبانی در این راه هزینه تعریف شود، به ضرر مردم و جامعه است زیرا این ورزش با روح و روان افراد به صورت مستقیم ارتباط داشته و دارد. سرمایهگذاری در این رشته الزامی است زیرا اگر تنها در بحث آموزش، آموزش کافی ارائه نشود، در کوچکترین خطا سبب بروز خسارت جانی میشود.
سوادکوهی همچنین با بیان اینکه ورزش کوهنوردی یک ورزش دستهجمعی بوده و به هیچ عنوان کسب مقام و اهدای مدال در آن وجود ندارد، افزود: در این ورزش صعود به قلهها تنها با همکاری کل تیم میسر است اما وجود زیرساختهای اولیه در این مسیر ضروری و بااهمیت است، ولی متأسفانه علیرغم اینکه در مسیر صعود به قله تفتان تابلوهای راهنما هم از سوی منابع طبیعی و هم هیئت کوهنوردی وجود دارد، این تابلوها دارای مشخصات کافی و لازم برای اطلاع از موقعیت، ارتفاع و شرایط اقلیمی موقعیتهای مختلف این کوه نیستند.
وی با بیان اینکه معمولاً اعتبارات مختلفی برای این ورزش پیشبینی اما به ندرت جذب میشود، از مسئولان خواست تا به ورزش کوهنوردی توجه ویژه و حمایت عملی اعم از پشتیبانی فرهنگی و مالی بشود.
این مسئول در ادامه به تجهیزات و ملزومات کوهنوردی اشاره کرد و گفت: کوهنوردان متناسب با شرایط منطقه، فصل و نوع آب و هوا، نوع مسیر و صعود نیاز به تجهیزات و تغذیه مناسب دارند، البته در سالیان متمادی هر گروه با هزینه شخصی اقدام به خرید لوازم و تجهیزات شخصی گروه میکند که قابل تأمل است.
وی ادامه داد: در مورد تسهیلات گروههایی که تحت پوشش حمایت تأمینکننده مالی هستند نظیر گروههای کوهنوردی ادارات، سازمانها و شرکتها در برخی برنامههای خاص، بر اساس تقویم ورزشی هر چند وقت یکبار تسهیلات و تجهیزات در اختیار گروههای خود قرار میدهند.
سوادکوهی هماهنگیهای موجود بین گروههای کوهنوردی و هیئت کوهنوردی را مطلوب ارزیابی و بیان کرد: با توجه به نبود امکانات و بودجه کافی، گاهی برنامههای مشترک و عمومی نظیر همایش پاکسازی تفتان با قدمت چهار سال در استان انجام میشود، اما علیرغم مشکلات فراوان و وعدههای مسئولین به خصوص محیط زیست که در ابتدا هزینههای این همایش را متقبل میکنند، ولی در نهایت هیچ هزینه ایی را در این رابطه پرداخت نمیکنند.
این مسئول در بخش دیگری درباره وضعیت بیمه ورزشکاران کوهنوردی گفت: عمده ورزشکاران رشته کوهنوردی حتی در مسیرهای کوتاه ملزم به اخذ بیمه ورزش از فدراسیون هستند، در واقع به طور معمول در بدو ورود ورزشکاران به برنامههای صعود کوهنوردی و سنگنوردی و برنامههای آموزشی، امور بیمهای هر شخص انجام میشود.
وی درباره عوامل نفوذ کوهنوردی در بین مردم و تاریخ کوهنوردی در سیستان و بلوچستان گفت: بومیها به چند دلیل اقدام به صعود به برخی قلهها میکنند که اصلیترین آن وجود آب گرم است، این آب گرم جنبه درمانی داشته و بومیها برای دسترسی به آن اقدام به کوهپیمایی میکنند، دلیل دیگر کوهنوردی برخی از مردم استان وجود گیاهان دارویی متنوع در مناطق مختلف و دامنه کوهها است.
او اضافه کرد: از طرف دامداران بومی از حیث چرای دام اقدام به تردد در مسیرهای مختلف مینمایند ولی به صورت کلی بر اساس اطلاعات غیررسمی رسیده از یک خانم انگلیسی، کوهنوردی برای نخستین بار توسط افراد غیربومی در حدود 140 سال پیش صورت گرفته است، ولی در مجموع به صورت برنامهریزیشده و کوهنوردی گروهی برای نخستین بار حدود 47 سال پیش کوهنوردان در مسیرهای متفاوتی اقدام به صعود قلههای استان کردهاند.
این مسئول در ادامه با بیان اینکه بر اساس آمارهای غیررسمی 120 تا 140 نفر از جوانان به صورت پراکنده در رشتههای کوهنوردی و زیرمجموعه مشغول به فعالیت هستند، افزود: استقبال جوانان سیستان و بلوچستان از رشته کوهنوردی با توجه به آمار رسمی گروههای زیرمجموعه در حد متوسط ارزیابی شده است که در این بین بیشتر گروههای سنی میانسال تمایل بیشتری به ورزش کوهنوردی دارند ولی سنگنوردی بیشتر در بین جوانان استقبال میشود.
منبع: ایسنا